λομι λομι μασαζ

Huna, η χαβανέζικη φιλοσοφία της ζωής

 

Huna στη Χαβάη σημαίνει "μυστικό" κάτι που δεν είναι εύκολο να το δεις και όχι κάτι που σκοπεύει να κρατηθεί κρυμμένο.

Σύμφωνα με τον Serge Kahili King, ένας καθηγητής Huna που ζει στη Χαβάη ο οποίος υιοθετήθηκε ως εγγονός του σαμανού Joseph Kahili και εκπαιδευμένος στην παράδοσή του, η φιλοσοφία της Χαβάης μπορεί να εκφραστεί μέσα στις επτά αρχές του Huna:

 

IKE (γνώση - συνειδητοποίηση) - Ο κόσμος είναι αυτό που νομίζετε ότι είναι. "δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα και μπορούμε να την αλλάξουμε αν θέλουμε"

KALA (ελευθερία) - Δεν υπάρχουν όρια. "μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε άμα μπορείτε να βρείτε τον τρόπο"

ΜΑΚΙΑ (εστιάζω) - η ενέργεια ρέει εκεί που εστιάζεις την προσοχή σου. "εκεί που εστιάζετε στην προσοχή σας εκεί στέλνετε την ενέργεια. Να σκέφτεστε θετικά  για θετικά αποτελέσματα"

MANAWA (χρόνος, τώρα) - Τώρα είναι η στιγμή της εξουσίας. "μόνο στο παρόν μπορείς να είσαι ισχυρός, να αισθάνεσαι ευχαρίστηση, να απολαύσεις τη ζωή σου. Δεν μπορείς να νιώσεις τη χθεσινή βροχή και δεν μπορείς να καείς από τον ήλιο του αύριο"

ALOHA (αγάπη) ΝΑ αγαπάς είναι να είσαι ευχαριστημένος με (κάποιον ή κάτι). "Aloha είναι η αγάπη άνευ όρων, η ευχαρίστηση να έρθουμε σε σύνδεση με κάποιον ή κάτι. Σταματήστε να επικρίνετε τον εαυτό σας ή οποιονδήποτε άλλον. Εάν θέλετε να χτίσετε aloha, τότε να εκτιμάτε  και να ξεχάσετε την κριτική"

MANA (δύναμη) - Η όλη ισχύς προέρχεται από μέσα. "μόνο εμείς έχουμε  τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας".

PONO (αρμονία) - Η αποτελεσματικότητα είναι το μέτρο της αλήθειας. "αν η ζωή σας δεν είναι σε αρμονία, αν ο τρόπος που έχετε σχεδιάσει τη ζωή σας δεν λειτουργεί για σας τότε επιστρέψτε στο IKE και πείτε΄ Αν αυτό που πιστεύω τώρα δημιουργεί έναν κόσμο που δεν λειτουργεί για μένα τότε μπορώ να το αλλάξω αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μου (ΙKE). Επειδή έχω την ελευθερία να το κάνω (ΚALΑ) και το κάνω τώρα γιατί μόνο στο παρόν έχω την δύναμη (MANAWA) με το να εστιάζω στην παρούσα στιγμή (MΑΚΙΑ) με την δύναμη που έχω μέσα μου (MANA) και με αγάπη (ALOHA)

 Ένας εκπαιδευμένος Kahuna θεραπευτής χρησιμοποιεί αυτές τις αρχές τόσο στην θεραπεία μασάζ όσο και στην καθημερινή ζωή. Η αρχή του aloha είναι μια από τις ιδιαίτερες σημασίες  του lomi lomi μασάζ.

 "Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να αγγίζεις κάποιον και να αγγίζεις κάποιον με αγάπη και ευαισθησία", εξηγεί η Nemara. "Αυτή η αγάπη είναι το πιο θεραπευτικό μέρος της θεραπείας.

 "Στο μασάζ lomi lomi, η αγάπη ονομάζεται Aloha. Η λέξη Aloha μπορεί να ερμηνευτεί καλύτερα ως μια «χαρούμενη κατανομή της ενέργειας στο παρόν». Η Nemara περιγράφει το μασάζ lomi lomi ως χαρούμενη ανταλλαγή αγάπης. Η χαρά έρχεται μέσα από το ρυθμό της θεραπείας, της αφής, της ροής, της επίγνωσης. Δίνει αγάπη σε κάθε άτομο που μπαίνει. "

 Οι Χαβανέζοι βλέπουν όλες τις πτυχές του σώματος ως ένα και πιστεύουν ότι το σωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό είναι όλα μέρος του «ολικού» εαυτού: όταν η επούλωση πραγματοποιείται σε ένα επίπεδο, επηρεάζονται όλα τα επίπεδα.